Шкідливе морозиво на полицях магазинів України

- 06.05.2025 13:36
Шкідливе морозиво на полицях магазинів України

Це морозиво краще залишити на полиці: що не варто купувати в магазинах України

З настанням тепла морозиво повертається на полиці магазинів у всьому своєму різноманітті — пломбір, шоколадне, фруктове, безлактозне чи навіть без цукру. Проте не кожне морозиво однаково корисне. Деякі види цього популярного літнього десерту можуть не лише розчарувати смаком, а й завдати шкоди здоров’ю.

Яке морозиво краще оминути? - розповіла правник, керівник юридичної фундації ЛексЮкрейн Вікторія Корєтнік

"Фахівці з харчової безпеки попереджають про небезпеку так званого морозива з рослинними жирами. Хоч на вигляд таке морозиво нічим не поступається справжньому пломбіру, його склад значно гірший: замість молочних жирів використовуються пальмова, кокосова або інші дешеві олії", - каже Вікторія.

Виробники йдуть на такий крок, щоби здешевити продукт, але це шкодить його якості. До того ж, рослинні жири — це джерело трансжирів, які мають прямий зв’язок із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Чому морозиво з рослинними жирами варто уникати?
Не містить молочних жирів, тому не дає організму користі: кальцію, білка, мікроелементів;

Насичене ароматизаторами, стабілізаторами і барвниками, які маскують відсутність натуральних інгредієнтів;

Містить трансжири, які шкодять судинам і можуть провокувати запальні процеси;

Маркується дрібним шрифтом, де зазначено “замінник молочного жиру”, “комбінований продукт” або просто “рослинні жири”.

Таке морозиво зазвичай реалізується у форматі дешевого ескімо, стаканчиків чи вафельних трубочок у яскравій упаковці.

Як вибрати якісне морозиво?
Вікторія радить, щоб купити справді безпечне морозиво, звертайте увагу на наявність державного стандарту ДСТУ на упаковці. Найважливіші стандарти в Україні — це:

ДСТУ 4733:2007 — стосується справжнього пломбіру з натуральних вершків, масла, яєць і молока. Морозиво за цим стандартом повинно містити не менше 12% молочного жиру;

ДСТУ 4535:2006 — регулює загальні вимоги до морозива, зокрема класифікацію, склад, маркування, органолептичні та мікробіологічні показники. Відповідність цьому стандарту — ще один показник безпечності та якості продукту.

Як розпізнати фальшивий продукт?
Якщо на упаковці морозива є фрази на кшталт "замінник молочного жиру", "рослинні жири", або "комбінований продукт", краще відмовитись від покупки. Це — сигнал, що перед вами продукт нижчої якості, який не відповідає стандартам натуральності.

Морозиво — це не лише про смак, а й про безпеку. В умовах спекотного літа хочеться охолодження, але не варто ризикувати здоров’ям заради яскравої обгортки. Завжди читайте склад, шукайте згадку про ДСТУ 4733 чи ДСТУ 4535, уникайте рослинних жирів — і ваш вибір буде не лише смачним, а й безпечним.


Ключові слова: шкідливе морозиво, корисне морозиво

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Робот-пылесос Xiaomi Robot не подает воду как исправить Если фильтр системы подачи воды загрязнен, его нужно очистить.
- 08.06.2025 15:28
Конфлікт Маска та Трампа: битва у цифровому просторі На початку червня 2025 року інтернет став свідком гучного публічного конфлікту
- 06.06.2025 14:16
Ругань Трампа и Маска: причины, какие будут последствия Конфликт Маска и Трампа: битва в цифровом пространстве
- 06.06.2025 14:15
Чорний шоколад: користь, властивості та вплив на здоров’я Чорним вважається шоколад, до складу якого входить какао-маса, какао-масло та невелика
- 03.06.2025 15:34
Черный шоколад: польза, свойства и влияние на здоровье Черным считается шоколад, в состав которого входит какао-масса, какао-масло и небольшое
- 02.06.2025 15:37
Операція Павутина: як СБУ вивела з ладу стратегічну авіацію РФ У ніч на 1 червня дрони з фур одночасно
- 02.06.2025 11:02
У Кам’янці-Подільському натовп заблокував авто ТЦК У Хмельницькій області стався резонансний інцидент: близько 100 осіб
- 30.05.2025 11:32
Психологічні та фізіологічні аспекти високої схильності до ризику У ході різних досліджень було виявлено, що більш високу схильність до ризику виявляють особи агресивні, які
- 27.05.2025 16:22

Всі новини